De Frietboetiek

frietboetiek

Onlangs werden we uitgenodigd om een kijkje achter de schermen te komen nemen bij één van Tilburgs bekendste frituren. De Frietboetiek natuurlijk! Al bijna 50 jaar een begrip in de stad en omstreken vanwege het prachtige verse frietje dat ze presenteren. Kortom: een uitnodiging die wij in geen 100 jaar zouden weigeren. We zijn immers Leipe Gerrit niet.

Het werd voor de redactie een memorabel bezoek. Voor het eerst een kijkje aan de andere kant van de vitrine. Met een portie gezonde spanning in het lijf klopten we op een vroege ochtend bij De Frietboetiek aan. Klaar voor een rondleiding in één van de kleinste panden aan de Heuvelstraat.

Eigenaar Roel Janssens neemt ons direct mee naar beneden, naar een lage benauwde kelder waar de jute zakken vol bintjes klaar liggen om te worden gejast. 700 kilo per week gaat er gemiddeld doorheen. We kijken onze ogen uit. Is dat nu een badkuip daar rechts in de hoek? Jazeker, en goed gevuld ook. Met geschilde piepers, de verwachte verkoop van vandaag. Ze gaan straks de aardappelsplitter in en dan zijn de frieten een feit. Klaar om voorgebakken te worden. Prachtig.

Nog mooier is al die trots en passie die eigenaar Roel voor zijn frieten heeft. De twinkeling vol in de ogen als hij verteld dat je het beste frietje krijgt wanneer ze nog niet zijn afgekoeld na het voorbakken. Maar pas op hè! Dat is slechts één van de details die bepalen dat de mensen in de rij staan op, bijvoorbeeld, vrijdagmiddag. Neem nu de samenstelling van het vet. Half plantaardig, half dierlijk (rund) dat is duurder maar geeft nu net dat verschil dat je proeft. We twijfelen geen moment. En zo gaat het nog even door, en we knikken non stop goedkeurend. Zeker wanneer Roel vertelt over de uitgekiende selectie sauzen (twee soorten Belgische Mayo!). Zo zien we het toch zo graag.

Bijna 50 jaar een frietje van topkwaliteit serveren, dan is een uitverkiezing tot Parel van een Frituur wel op zijn plaats. Niet dat het nodig is want  in de stad is er niemand die dat niet weet. Of zoals Roel het zegt:  “Als je als Tilburger de Frietboetiek niet kent, dan klopt er gewoon iets niet”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.