Lihanboutje

LihanboutjeWeer zo’n klassieker die het stempel bijna vergeten snack mag krijgen. Het Lihanboutje mensen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw hebben ze hem uitgevonden. Het Lihanboutje is dus niet alleen qua uiterlijk een oersnack te noemen. Vlees op een stokje. Dat zal toch op zijn minst de mannelijke helft van de bevolking aanspreken, moeten ze destijds gedacht hebben. Of bestond de vrouw als doelgroep überhaupt nog niet voor de gladde jongens uit de vetbranche? “Ze hebben al stemrecht, mooie janboel als ze ook nog eens gaan bepalen wat we in het vet laten glijden.” Het kan een plausibele gedachte geweest zijn natuurlijk.

Enfin, kappen met dat gemijmer we dwalen weer eens af. Het Lihanboutje. Prachtige naam ook, en inderdaad, laat deze naam vallen in een gezelschap van vrouwen: minstens 85% roept meteen “gadverdamme!”. Op zeker.

Waarom het een boutje heet hoeven we niet uit te leggen “maar waar slaat dat Lihan dan op Culisjors?” is natuurlijk een logische en terechte vraag. Geen idee, althans, een beetje. Het boutje is dus op smaak gemaakt met zogeheten Lihan kruiden. Of zoals de fabrikanten zeggen specifieke Lihan kruiden. Daar moeten we het mee doen. Verder is er verdomd weinig te vinden, wat deze specifieke melange nu precies is. En zo hoort het ook natuurlijk. Bij een beetje zichzelf respecterende snack is het zoveel mogelijk onduidelijk wat we nu precies achter de huig tikken.

Oersnack of niet, het Lihanboutje laat zich nog steeds prima achter die bewuste huig tikken, kunnen we vertellen. Nu zwichten wij al snel voor een snack met een paneerlaagje. De specifieke Lihan kruiden doen prima hun werk, een likje mayonaise erbij geeft wat ons betreft een 100% geniet garantie.  Vlees op een ijsco stokje, dat is toch ook gewoon prachtig? Een vleeslolly ‘avant la lettre’ zullen we maar zeggen!

34 gedachten over “Lihanboutje

  1. Lihan poeder, was in de jaren 65/75 een geheim poeder. De naam lihan is een afkorting van de uitvinder. Lies en Han. Het kruidenfabriekje stond in Gorinchem. Later verhuisd naar Raamsdonksveer.

    1. Beste Bart, dat klopt echt niet wat je hebt geschreven. Lihan poeder dateert al uit het interbellum. Het is een samenvoegsel van Litouwen-Hanover (LI-HAN) waar destijds een bekende treinverbinding was. De beruchte conducteur van die trein P. S. Meets had op een dag genoeg van de droge gehaktballen van de lokale grutter en besloot deze op te spicen met een zelf bedacht kruidenmengsel wat later in de volksmond LIHAN poeder is gaan heten. P. S.Meets wilde dit poeder patenteren maar kreeg helaas deze planning niet rond voordat hij moest gaan dienen bij de Wehrmacht.

      Bij de binnenval van Nederland (operatie Fall gelb) heeft hij dit kruidenmengsel meegenomen in de tas die eigenlijk bedoelt was voor zijn gasmasker. Gelukkig was er geen dreiging van gas aangezien de Nederlandse strijdkrachten kapot waren bezuinigd. Tijdens de bezetting heeft hij een kippenboerderij geannexeerd en heeft daar zijn kruidenmengsel geïntroduceerd. Gecombineerd met kip vond deze uitvinding gretig aftrek onder de lokale bevolking van Klazienaveen (en niet zoals jij zo makkelijk stelt: Gorinchem). De heer Smeets heeft de oorlog overleefd en als dank voor de annexatie heeft hij het kruidenmengsel achter gelaten want hij vond het toch best goor.

      Maar goed dit heb ik via via gehoord dus kan zijn dat er wat nuances moeten worden toegevoegd.

      Gr. Pascal P.

  2. Ik heb er nog mee ” gewerkt” althans deze poeder werd ergens anders gemaakt en wij verkochten het per zak. Later kreeg je meerdere merken die ongeveer dit product maakten. Zgn kruidenmix van Maggi ofzo, deze busjes waren circa 10 cm hoog en overwegend groenig.

  3. Bij ons in Groningen heette het Lihan boutje gewoon een nierbroodje,
    was gevuld met gehakt op een stokje, en heerlijk gekruid.
    Ze waren heerlijk maar jammer dat het er niet meer is , het zou weer ingevoerd moeten worden.

    1. Nierbroodjes zijn niet hetzelfde als lihanboutjes. Nierbroodjes worden namelijk gemaakt met, de naam zegt het al, niertjes.

          1. Het is een gegoten aluminium lihantang. Een uniek exemplaar . Kom zelf uit de snackwereld niet eerder gezien. Hij was van mijn opa die was slager. Kroketten maker. Na de oorlogsjaren daarom doe ik m weg voor 50 euro. Exclusief bezorgkosten met een bus kruiden kun je dat snel professioneel terug verdienen. Voor mij is het naast de herinnering een mooi conversatiestuk.

    1. Hoi Bep, wij schrijven enkel over snacks. Setz specerijen is de eigenaar van de lihan kruidenmix. Geen idee of ze het nog verkopen.

  4. De kruide.n voor lihan boutjes in de jaren 60-70 was dat linhan poeder later genoemd Venix kruiden door Verstegen specierijen ik heb ze gemaakt vanaf 1971 tot 2005
    Wie kan mijn helpen aan een vorm tang
    Recept aanwezig

    1. Hallo Gerard,

      Heb je voor mij het recept alstublieft.
      Voor de vormtang ben ik ook nog zoekende.
      Mijn dan is groot.

      Groeten Henk

      1. Halo Henk
        Ik maak mijn Lihan boutje nu met mijn Kroketten
        Pers en heb de naam gegeven Lihan Stick
        Henk hier volgt het Recept dat ik al vanaf 1971
        Gebruikt.
        Recept bij 1 KG Gehakt ongekruid
        30 gram venix kruiden
        40 gram paneelmeel
        40 cc water
        4 eetlepels fijn gesneden uien
        2 eieren
        Het geheel goed mengen
        Ik zet het geheel altijd in de koeling voor een paar uur maar hoeft niet
        Succes Henk ik hoor het wel als het gelukt is
        P.S als aan vorm kunt komen laat iets weten
        Gr Gerard

          1. Hoi Esther

            Je doet alles in ruime schaal of bak ook het paneermeel goed mengen even in de koelkast half uurtje dan de Lihan boutjes maken
            een de boutjes paneren
            twee dan door het eiwit halen
            drie weer door het paneermeel halen en zijn ze klaar
            succes ik hoor het wel of het gelukt is
            Gr Gerard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.