Sitostick: de historie

Sitostick

Het blijft één van de mooiste bijkomstigheden van het werken bij Culisjors: contact met de lezers. Heerlijk vinden we dat en gelukkig weten onze lezers ons steeds beter te vinden met allerhande vragen.

Zo ontvingen we op de enige tijd geleden op de redactie de volgende vraag van een trouwe lezer: “Hoi hoi Culisjors. Waar komt de naam Sitostick vandaan? Wij komen niet verder dan dat Sito mogelijk een merknaam is. Het kan bijna niet anders dan dat hier een mooi stukje snack-historie aan verbonden is.”

Uitstekende vraag! En laat de Sitostick ook nog eens één van onze favoriete snacks zijn. Prachtig sappige stukjes kalkoenvlees, afgewisseld met zachte ui, samen omsloten door een krokant jasje. Om die heerlijke zachtheid te accentueren serveren wij de Sitostick standaard met een likje mayonaise. Dan is het wegdromen als een vrouw met chocolade mousse of zo’n ander soort product waar je ze dan gelukzalig mee ziet wezen op de televisie. Op zeker!

Afijn, terug naar de uitstekende vraag die ook nog eens een verdraaid lastig bleek te zijn. Want wij kwamen inderdaad ook niet veel verder dan dat de Sitostick alleen door onze vrienden van Mora zo genoemd mag worden. We mailden moederbedrijf Ad van Geloven of zij ons wat wijzer konden maken. Dat duurde niet lang, een vriendelijke medewerker had flink zijn best gedaan en een schitterend stukje geschiedenis van deze meesterlijke snack gevonden.

We ontvingen een document dat lijkt op een voorpublicatie van Het Grote Snack ABC van fastfood goeroe Ubel Zuiderveld. De man is bezig het naslagwerk der naslagwerken te schrijven en is daar naar verwachting dit jaar mee klaar. Wij kunnen niet wachten, wat een held.

Voor de Sitostick heeft hij in ieder geval flink zijn best gedaan. Al in de jaren 70 werd de Sitostick in België uitgevonden en gefabriceerd door Jan Mertens uit het schitterende Mol. Door overname van zijn fabriek is het in handen gekomen van Mora en zij hebben daar tot op de dag van vandaag geen spijt van. Toch blijft het gissen waar de naam nu vandaan komt. Bij Mora doet de theorie de ronde dat het is afgeleid van het Spaanse ‘sito presto’ dat vlug klaar betekend. De Sitostick is schijnbaar binnen drie minuten klaar, vermits ontdooid.

Dat klinkt plausibel maar er zijn meerdere snacks in ontdooide toestand in drie minuten krokant te krijgen dus wij geloven meer in de volgende theorie: het zou goed kunnen dat Jan Mertens vier kinderen heeft voortgebracht. Waarschijnlijk noemde hij ze Serge, Ignaas, Theofiel en Octaaf en voila: een snack is geboren.

Blijf contact opnemen en blijf vragen. Wij zijn er voor jullie!

 

18 gedachten over “Sitostick: de historie

 1. Beste culisjors,

  Kunt u niet een vast item krijgen op sbs6? Wellicht vlak na alberto stegemans’ ontmaskerd? Een stukje onderzoeksjournalistiek van de bovenste plank. Op zeker!

 2. Beste Thomas,

  Merci! Daar zeggen wij geen neen tegen! Er zijn nog genoeg snacks die het verdienen dat hun verhaal wordt verteld.

 3. Nogmaals een reactie van de vroegere productieleider van Saltos (Mora), ligt voor sommige misschien een beetje gevoelig en ik weet dat het grappig bedoeld is maar de waarheid is dat Jan Mertens (de enige echte uitvinder van de sitostick) 1 kind had, en dit was een zwaar gehandicapte jongen die steeds in een rolstoel zat en die niet normaal kon communiceren, daar heeft Jan Mertens altijd heel veel onder geleden en zijn zelfmoord zou daar ook mee de oorzaak van zijn geweest, heb de zoon trouwens meerdere keren ontmoet als de jongen op bezoek was bij de ouders van Jan Mertens, de ouders van Jan Mertens woonden in het huis vooraan en de productiehal (voordien groot kippenhok) stond achteraan , en was gelegen te Mol , Bronstraat 69, de vroegere productiehal is nu een duivenlokaal (café). Dus Jan Mertens had 1 zoon!!

 4. Beste snackliefhebbers, het wordt tijd dat het ware identiteit van de Sito stick onthuld wordt. We gaan terug in de tijd; 1815. Napoleon kwam, na verbannen te zijn naar Elba terug in Frankrijk. Hij installeerde zich opnieuw als keizer. Uit respect voor deze actie ontwikkelde Jean de Mertèn een maaltijd voor het leger van napoleon. Deze snack bestond uit kalkoenvlees, ivm de grote varkenspest die toen heerste een gebruikelijk stuk vlees. Om scheurbuik te vorkommen voegde de Mertèn vitaminerijke groente als ui en pastinaak toe aan de snack. De snack was populair onder het Franse legioen. Vooral toen de monikken van de abdij van Cîteaux hielpen de snack te produceren. Na de slag bij Waterloo in 1815 kwam een einde aan het Napoleonitische rijk en ook de bekende snack. Dit kwam ook omdat de hertog van Wellington deze snack verbood. Jean de Mertèn werd onthoofd en daarmee ook het recept van de snack, die inmiddels de naam stique des Cîteaux had gekregen. Het recept bleef echter in het geniep in de familie, totdat Jan Mertens in 1970 de Sito (Cîteaux) stick op de markt bracht. Het succes van Sitostick was een doorn in het oog van het Angelsaksische regime. Boze tongen beweren dat ECHELEON in verband kan worden gebracht met de dubieuze dood van Jan Mertens. Houdt deze snack in leven, bestel hem nu bij de betere frituurzaak.

 5. Wat is er in godsnaam met de sitostick aan de hand?! Ik bestelde zojuist een sotostick, maar het smaakte me totaal niet. De snackhouder wist me te vertellen dat de sitostick in zijn etablissement voortaan geleverd wordt door Moreira Services, een beruchte vleesleverancier in de snackwereld. Ik heb meerdere malen contact proberen op te nemen met de leverancier, maar wordt telkens doorverwezen naar hun slecht functionerende website. Ik roep daarom ook alle lezers van Culisjors op hun stem te laten horen. Bel 010 2036024 en verwoord je zorgen over onze favo snack. Ps ze zoeken ook nog slachters/vleesverwerkers.

 6. Hoi Lars, wat vervelend dat je een slechte ervaring hebt gehad met onze Sitostick. Bij Moreira Services hechten we enorm aan de goede kwaliteit van onze producten. Een Sitostick bestaat minimaal voor 6% uit kalkoen en 17% uit kipseperatorvlees. 15% is ui. Verder bestaat een Sitostick uit: Bloem (tarwebloem, roggebloem) water, plantaardige oliën (palm, raapzaad, zonnebloem, uien), kippencollageen
  zout, paneermeel (tarwebloem, water, gist, zout, rijsmiddel: E503), kruiden en specerijen (selderij, tarwe), smaakverksterker: E621/E635
  soja eiwit concentraat, gemodificeerd maïszetmeel, tarwezetmeel, glucosestroop, tarwevezel, tarwegluten, dextrose, rijsmiddel: E500, stabilisator: E450/E451/E461, aroma (tarwe), uienpoeder, knoflookpoeder, conserveermiddel: E211, suiker, lactose (melk), weipoeder (melk), melkeiwit, gehydrolyseerd soja eiwit en aardappelzetmeel. Deze ingrediënten zorgenvoor een heerlijke, verantwoordelijke snack. Groet Ariel

 7. Beste Culisjors,
  Ik ben een enorme fan van deze website. Bizar om te zien welke verhalen er achter zo’n eenvoudige (op het oog) snack verborgen zitten.
  Wat ik mij afvroeg: Zijn er naast de citostick nog andere snacks die kalkoenvlees bevatten?
  Smakelijke groeten,
  Henk

   1. Tot 14 dagen geleden woonde ik in het huis dat ik kocht van Jan Mertens’ en zijn vrouw Mieke, zij hebben 2 kinderen ,een zoon en een dochter
    Het is daar in mol millegem nog goed te zien dat er een bedrijf was,
    Twee diepvrieskamers, die nadien door mijn man in gebruik waren als hobby plaats
    Na bijna 50 jaar heb ik het huis verkocht aan een jong koppel

  1. Ja, die was er ook, zelfs al midden jaren 80. De turkey stick, zo genoemd omdat er kalkoenvlees( turkey ) in zit.
   Maar later moest deze naam onder druk van een heleboel mensen veranderd worden, omdat deze als racistisch werd ervaren. ( net zoals de moorkop enz,enz)

 8. Tot 14 dagen geleden woonde ik in het huis dat ik kocht van Jan Mertens’ en zijn vrouw Mieke, zij hebben 2 kinderen ,een zoon en een dochter
  Het is daar in mol millegem nog goed te zien dat er een bedrijf was,
  Twee diepvrieskamers, die nadien door mijn man in gebruik waren als hobby plaats
  Na bijna 50 jaar heb ik het huis verkocht aan een jong koppel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.