Chapeau Jumbo!

BamischijfVoor de trouwe bezoeker van Culisjors.nl zal het geen verrassing zijn dat de bamischijf één van de favoriete snacks van de redactie is. Het is weliswaar een listige rakker want een teleurstelling ligt altijd op de loer. Zijn koddige uiterlijk kan immers als geen ander een inhoud vol treurnis verhullen. Smakeloze droge derrie waar zelfs een uitstekende satésaus geen soelaas meer kan bieden.

Middelmaat blijkt voor menig producent een prima uitgangspunt, een groter verdriet kun je ons simpelweg niet doen. Terwijl je zoveel smaak kwijt kunt in dat gepaneerde vierkante dan wel ronde schijfje. Het zijn juist zij die de nek uit steken die het verschil maken. Neem de Bon Bami, de Bamsa of wat ons betreft de Spablo godbetert. Stuk voor stuk jongens waar het avontuur van afspat.

Maar het blijft speuren helaas. Helemaal in de supermarkt. Het vriesvak lijkt soms een bergplaats van louter misère waar het de bamischijf aangaat. Maar dan is daar de Jumbo! Qua snack assortiment toch al een voorbeeld voor iedere kruidenier. Een cafetaria kan met goed fatsoen de vitrine vullen met wat Jumbo ons aanbied. Voor elk wat wils, jazeker.

Ons oog viel op de oriëntaalse bamischijf van het eigen merk. Flinke schijven per vier verpakt. Terug op de redactie werd meteen de frituur aangezet niet lang daarna gevolgd door een vreugdedans over de burelen. Eindelijk smaak! “Dus zo proeft nu de Oriënt” gilde iemand met overslaande stem. Mooi hoog op smaak met in de verte een zoetje dat nimmer stoort maar juist subtiliteit en evenwicht brengt. Maar bovenal herbergt het jeu! Heerlijke, goed gedoseerde jeu. En dat lieve mensen is alles wat wij vragen. Op zeker!

9 gedachten over “Chapeau Jumbo!

 1. Schitterende proza wederom! Hardop voorgelezen bij het ontbijt, iedereen meegenieten… ik ga nu richting de Jumbo, stante pede!

 2. Zojuist it schitterende blog ontdekt en dat richting etenstijd! Ik deel de liefde voor de bami bal/schijf en zou u graag attenderen op automatiek Beursken te Velp (gld) in de regio en wijd daarbuiten geroemd om zijn bami bal-Frans Bauer reed er voor om!- absolute aanrader.
  Zit ik al geruime tijd met prangende saus vraag: zeker zo,n 30jr geleden bestond er een saus die in mijn herrinnering het midden hield tussen curry en plndasaus vermoedelijk was Golden Wonder Of Gouda,s Glorie de producent, de naam ervan weet ik niet meer,wel dat ik er graaag een emmer van zou willen vond het verschrikkelijk lekker op b.v. fricandel helaas werd die mening niet gedeeld door de consument in algemeen Iemand die hier iets over weet?

  1. Hartelijk dank voor deze heerlijke reactie! Zou ‘Geef mij maar een ons geluk’ over de bamibal van Beursken gaan? We zullen eens kijken of er nog een spoor van Gouda’s Glorie wondersaus is te vinden.

 3. Het is algemeen bekend dat het ,,onsje geluk,, een kilootje te zwaar was mede door het veelvuldig nuttigen van een vette hap,ook Frans is niets menselijks vreemd! Tot voor enige tijd geleden zat Frans vaak bij Emiel Hartkamp in Arnhem in de studio en saampjes trokken ze erop uit om te snacken. Arnhem en omg kent zoals elke plaats zijn plekjes,wereld beroemd in Ernem zijn ,,de Saks,, en haphoek (emile)Ratelband,echter vanwege de late openingstijden spant Beursken in Velp de kroon gesteund door zijn fameuze Bamiballen!

  1. Een gouden keel krijg je niet vanzelf. Een bezoek aan Arnhem en Velp door de redactie lijkt ons op zijn plaats.

 4. Idd superlekkere bamischjjven! De verpakking is aangepast zaten al een tijdje per 2 verpakt. Helaas hebben ze de bamischjjven uit het assortiment genomen evenals de goulash kroketten die waren ook heerlijk en zo groot dat ik van een kroket 2 broodjes kon maken!

 5. Sorry hoor maar deze bamihap heb ik gisteren gehad en je proeft alleen maar suiker en dat hoort toch echt niet in een lekkere bamischijf. Ze liggen nu in de container want ze waren gewoon niet lekker proef alleen maar suiker en niet zoals hierboven staat een subtiel zoetje. Trouwens is er geen enkele bamischijf in de winkel(s) te koop die echt goed en lekker is of geen smaak of te klein waardoor je teveel korst hebt. Ga nu maar naar de groothandel en daar op zoek en als dat niet gaat lukken ga ik ze toch een keer zelf maken wat heel veel werk is maar toch heb ik inieder geval een bamischijf die lekker is en van formaat want ik kan wel een lekkere bami maken dus schijven moet ook lukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.