Bamsa

BamsaDe vaste bezoeker van Culisjors.nl kan het niet zijn ontgaan dat wij groot liefhebbers van wijlen de Bon Bami zijn. Een snack die wij iedere dag nog missen. Onlangs gooiden we een balletje op bij fabrikant Ad van Geloven om deze snack een tweede kans te geven. Het antwoord was enigszins cryptisch maar eerlijk gezegd weinig hoopgevend. We denken nog aan een groots offensief, want wij snappen ook wel dat voor het bewerkstelligen van een terugkeer meer nodig is dan een enkele tweet.

Voorlopig kunnen we niet anders dan met weemoed terug te denken aan deze goddelijke snack. Wat is het dan mooi als lezers dit gemis zien en ons met veel enthousiasme tips geven over andere bami varianten “die ook prachtig smaken”. Enige tijd geleden ontvingen wij de tip eens een bami-satéschijf te proberen. In de volksmond ook wel de Bamsa genaamd. Net als de Bon Bami afkomstig van Welten Snacks, onderdeel van onze vrienden van Ad van Geloven. Bij Culisjors hanteren we een standaard beleid met betrekking tot tips van lezers: meteen proberen! Ja natuurlijk.

Maar het was te vroeg, destijds. Na twee happen serveerden we de Bamsa rigoureus af wegens niet goed genoeg. Om er lange tijd niet meer naar om te kijken. Het begon al met het feit dat het omhulsel niet van paneermeel is maar een krokant laagje dat tussen een loempia en viandel omhulsel hangt. Ook de smaak was onvoldoende meenden we, om er vervolgens het label “niet geschikt voor culisjors.nl” aan te hangen.

Achteraf gezien waren we gewoon niet correct bezig. De teleurstelling van het verdwijnen van de Bon Bami had ons bitter gemaakt. Zo bitter dat we onze objectiviteit lieten varen en een snack die er ook niets aan kan doen geen kans hebben gegeven. We hadden simpelweg tijd nodig. Niets menselijks is ons vreemd en wij zijn mans genoeg dat nu te erkennen. De Bamsa verdiende een tweede kans.

Die heeft hij gegrepen! Wat kun je toch aangenaam verrast worden als de vooroordelen opzij worden geschoven. De Bamsa is gewoon een heerlijke variant van de bamischijf. Het ontbreken van het ruwe paneerlaagje is even wennen maar aan krokantie levert de Bamsa he-le-maal niets in. Het geeft de snack zelfs zijn charme. Het is net even anders en dat geeft nou juist dat stukje afwisseling dat je zoekt als je eens ‘wat anders’ wil in de snackbar. Het bami gedeelte is gewoon dik voormekaar. Prima smaak, niet te gekruid, niet te flauw. De satésaus die door de schijf is verwerkt maakt het lekker smeuïg. Alles bij elkaar een snack die je gewoon eens moet bestellen. Wij doen dat nog steeds door eerst een Bon Bami te bestellen en wanneer we onbegrepen worden aangekeken om de Bamsa vragen. Het is een eenzame strijd. We kunnen alle hulp gebruiken.

11 gedachten over “Bamsa

   1. Hoi,

    De Bamsa is te koop bij de Frietboetiek in Tilburg..
    Heuvelstraat 3
    5038 AA
    Tilburg

    Smaakt heerlijk…

    Gr. Jeroen.

   1. Hallo Angelique,
    Ik ben alle groothandels in Nijmegen af geweest maar nergens te koop.
    Bij veel cafetaria’s is hij ook niet te koop, bij cafetaria Charlie op de Weurtseweg hebben ze hem wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.