Nierbroodje

nierbroodjeDe bijna vergeten snack. Wat wil je ook met zo’n onsmakelijke naam. Toch is dit samen met de kroket een echte oersnack. Stamt uit de begintijd van de snackbar. Naar het schijnt worden ze tegenwoordig gewoon met een kalfsragout gemaakt en niet meer zoals vroeger, met een nierragout. Zeker weten doen we het nooit. Dat deze snack 100% ambacht uitstraalt is een ding wat wel zeker is.  De jaren ’50 nostalgie druipt er vanaf. Een sneetje brood waar een klotsje ragout op is gedrapeerd, alles samengehouden door een mooie grove paneerlaag. Uit de frituur is het een plaatje, de krokantie lacht je toe! Wat betreft smaak valt het ook zeker niet tegen. Kan wedijveren met de kroket uit het luxe segment. Geen probleem. Het sneetje brood geeft het wel een behoorlijk vetje. Een snackbar met oud vet valt bij deze snack meteen door de mand. De moderne snackbar zal dat niet overkomen, een goede vetvijver is belangrijker dan ooit tevoren. Als ze het verleden maar niet helemaal vergeten en deze ouderwets ambachtelijke klasbak blijven serveren. Bij Culisjors zeggen we regelmatig: “iedere snackliefhebber moet het Nierbroodje minstens één keer in zijn leven hebben gegeten.” Grote woorden maar daar lopen wij bij Culisjors niet voor weg.

42 gedachten over “Nierbroodje

  1. Ik ben op zoek naar het nierbroodje! Hebben jullie enig idee waar ik dit kan kopen!? Mijn moeder zou super blij worden hiervan!

    Mvg kim

    1. Hallo Kim,

      Ik weet met zekerheid te zeggen dat deze te koop zijn bij T’ Vliet snackbar in Leeuwarden. En ik heb gehoord dat ze populair zijn in Overijssel.

      Groet,

      Jornt

    2. Hoi Kim, sorry voor de late reactie. De redactie zat te suffen op de camping in Frankrijk. Welke regio? Dan gaan we op onderzoek!

          1. hallo ,
            overe welke zaak hebben we het dan over welk adres ,
            in Zwolle

  2. Weet iemand nog een adres in de buurt van rotterdam-oost.
    Mijn oma maakte ze vroeger zelf en ik heb er goede herinneringen aan.
    Helaas recept niet meer in de familie.

    1. De herinnering aan een verloren snack, ik ken het. Voor een nierbroodje zal je toch de stad uit moeten. De plekken waar je ze nog kunt krijgen zijn schaars.

  3. wat ik echt niet begrijp is dat de EIERBAL & NIERBROODJE niet in Utrecht te verkrijgen zijn.
    vroeger verkocht slagerij Boerenboom op het Willem van Noordplein in Utrecht ze wel.
    ik zou deze snacks graag willen bestellen als ze in Utrecht bezorgd worden.
    Vr.Gr, Joop

    1. Het zijn snacks waar je tegenwoordig enige moeite voor moet doen. Ik ken geen bedrijven die ze bezorgen in ieder geval. Maar een reisje naar een snackbar ergens in het land die deze klassiekers wel verkoopt kan ook erg de moeite waard zijn.

      1. Ze worden in BREDA verkocht in automatiek ‘’onder de toren’’ in de torenstraat
        De nieuwe eigenaars hebben het recept mee overgenomen, als ik er langs kom altijd 1 of 2 uit de muur halen, liggen ze daar niet,even aan de balie vragen.

        1. Dat klopt en vroeger was dat de automatiek van Kees die zat een paar meter verderop en tientallen daar gegeten en echt lekker.En op de nwe.haagdijk nasi ballen van Annie Schraven. Ook beroemd in Bteda.

  4. Ze worden in BREDA verkocht in automatiek ‘’onder de toren’’ in de torenstraat
    De nieuwe eigenaars hebben het recept mee overgenomen, als ik er langs kom altijd 1 of 2 uit de muur halen, liggen ze daar niet,even aan de balie vragen.

  5. Wat is dat trouwens voor populair storend eannabe culijournalist taalgebruik? om om overal te verkleinen krokantje, vetje, zie je ook te vaak op de menukaarten terug zoal bijv, varkensjaas met ceen pepersausje oid.

  6. In de jaren 60 hadden ze die bij Bon Appetit in de Stationsstraat in Maastricht. Die waren om je vingers bij af te likken. Wat dan ook gebeurde. Ik ben ze al jaren an het zoeken in onze stad, maar helaas 🙁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.