Nierbroodje

nierbroodjeDe bijna vergeten snack. Wat wil je ook met zo’n onsmakelijke naam. Toch is dit samen met de kroket een echte oersnack. Stamt uit de begintijd van de snackbar. Naar het schijnt worden ze tegenwoordig gewoon met een kalfsragout gemaakt en niet meer zoals vroeger, met een nierragout. Zeker weten doen we het nooit. Dat deze snack 100% ambacht uitstraalt is een ding wat wel zeker is.  De jaren ’50 nostalgie druipt er vanaf. Een sneetje brood waar een klotsje ragout op is gedrapeerd, alles samengehouden door een mooie grove paneerlaag. Uit de frituur is het een plaatje, de krokantie lacht je toe! Wat betreft smaak valt het ook zeker niet tegen. Kan wedijveren met de kroket uit het luxe segment. Geen probleem. Het sneetje brood geeft het wel een behoorlijk vetje. Een snackbar met oud vet valt bij deze snack meteen door de mand. De moderne snackbar zal dat niet overkomen, een goede vetvijver is belangrijker dan ooit tevoren. Als ze het verleden maar niet helemaal vergeten en deze ouderwets ambachtelijke klasbak blijven serveren. Bij Culisjors zeggen we regelmatig: “iedere snackliefhebber moet het Nierbroodje minstens één keer in zijn leven hebben gegeten.” Grote woorden maar daar lopen wij bij Culisjors niet voor weg.

13 gedachten over “Nierbroodje

    1. Hallo Kim,

      Ik weet met zekerheid te zeggen dat deze te koop zijn bij T’ Vliet snackbar in Leeuwarden. En ik heb gehoord dat ze populair zijn in Overijssel.

      Groet,

      Jornt

  1. Weet iemand nog een adres in de buurt van rotterdam-oost.
    Mijn oma maakte ze vroeger zelf en ik heb er goede herinneringen aan.
    Helaas recept niet meer in de familie.

    1. De herinnering aan een verloren snack, ik ken het. Voor een nierbroodje zal je toch de stad uit moeten. De plekken waar je ze nog kunt krijgen zijn schaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.