De Jong Snacks

230348_394364003979392_1961244488_nHet zijn heerlijke tijden op de redactie van jullie favoriete culi. Culisjors natuurlijk! Fijne producten om te testen en uitnodigingen om een kijkje achter de schermen te komen nemen vliegen ons om de oren. Zo mochten we ons onlangs op een vroege ochtend melden voor een rondleiding bij De Jong Snacks te Rijen. Precies, de makers van een klasbak van een goulashkroket, onlangs nog uitvoerig bezongen op dit magnifieke www.

Daar stonden we ietwat nerveus veel te vroeg voor de deur. We oefenden nog even snel op het achteloze Keuringsdienst van Waarde-toontje. Ja, dit zou een memorabel bezoek worden. Op zeker!

En dat werd het hoor. Hartelijk bovenal. We werden ontvangen door Koen de Jong die inmiddels samen met zijn broer Bart het familiebedrijf leidt. Ooit begonnen als slagerij in Tilburg zijn zij inmiddels de derde generatie die aan het roer staan van De Jong Food. Want die snacks maken ze nog niet zo gek lang. Het zijn soepen die het bedrijf groot hebben gemaakt en nog steeds de core business vormen. Het was echter die vermaledijde crisis waardoor ze noodgedwongen het assortiment wat moesten uitbreiden. Merci, economie!

Het moest gewoon zo zijn, die toevoeging van de snacktak, want de liefde voor de snack zit al flink in het bedrijf verankerd. De kwaliteitssnack welteverstaan. Want wat een liefde voor het product hebben ze daar zeg. Als het hygiënisch verantwoord was, zouden ze iedere kroket nog hoogstpersoonlijk een kusje geven voor hij de band af rolt. Maar wees gerust, zo ver gaan ze nog net niet. Maar dat de ambachtelijke fabriek bestaat, is een ding wat zeker is. We kijken tijdens de rondleiding onze ogen uit.

Een heerlijk kruidig bouquet geurt ons tegemoet wanneer we de fabriek binnenlopen. In enorme ketels staan soepjes te pruttelen als ware het de redactie op zondag. Een kok snelt langs met een emmer bouquet garni, een eind verderop pruttelt de basis voor een geurige ossenstaartsoep. Niks poedersoep, niks tablet. Gewoon koken, dat is wat ze hier doen. De basis, daar draait het allemaal om. Schitterend.

Op naar de krokettenzaal! Helaas voor ons is het werk al gedaan en staan de rakkers reeds gekoeld klaar om ingepakt te worden. Wat hadden we ze graag van de band zien rollen! De teleurstelling is van korte duur. Koen de Jong toont zich een uitstekend gastheer en dirigeert ons richting kantoor, alwaar twee krokante rakkers op ons wachten. Of we de nieuwe garnalenkroket eens willen proberen. Wat een vak!

Tevreden en met een volle maag staan we twee en een half uur later weer buiten. Overdonderd door alle indrukken en vooral al dat enthousiasme. Enthousiasme voor het maken van een goed product. Chapeau De Jong, wij tikken ze tot nog toe met veel smaak achter de huig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.