Culi’s Snacktour

snacktour

Het is alweer twee jaar geleden dat wij met een select gezelschap liefhebbers onze legendarische krokettentour aflegden.  Het toen zo besliste “dit gaan we ieder jaar doen” hield geen rekenschap met een ruggengraat zo sterk als een frikandel XL. Afijn, zo konden we wel mooi het zo vaak gebezigde ‘van uitstel komt afstel’ naar het spreekwoordelijke rijk der fabelen verwijzen. Want  onlangs was het dan eindelijk zover, het langverwachte vervolg: Culi’s Snacktour!

Wederom togen we naar Amsterdam. Een schitterende route langs een paar fijne en bijzondere snackadressen lag daar op ons te wachten. Hier en daar begeleid met een glaasje gerstenat. Bourgondischer kan het leven niet worden. Op zeker.

We trappen meteen stevig af en schuiven aan bij Brezel & Bratwurst. De bratwurst. Ansich al een schitterend product natuurlijk en gestaag Nederland aan het veroveren. We ontdekten in Tilburg lang geleden al een prima exemplaar en het is goed te zien dat ook Amsterdam niet stilstaat in het volgen van de juiste foodtrends.
Bretzel & Bratwurst hanteert het ‘stel je eigen worst samen’ concept. Daar hoeven wij niet lang over na te denken, we gaan direct voor het klassieke recept. Bratwurst met pikante currysaus. Ze serveren de worst gesneden, met een broodje on the side. Precies zoals onze oosterburen hem het liefst hebben dus. Wat ons meteen opvalt en pleziert is het vrolijke laagje krokantino waarmee het gerecht is afgemaakt. Uitstekend gedaan. De garnering, bestaande uit schijfjes droge komkommer, wortel en tomaat, is voornamelijk lachwekkend. Jammer en wat dat betreft ons advies: raus damit!
Voorts mag het gerecht er wezen hoor. Uitstekend sausje, ruimschoots gedrapeerd over een heerlijk worstje. Het pikantje is stevig maar nimmer storend. Tevreden smakken we het naar binnen. Dat schijnt in het oosten van de wereld een compliment voor de kok te betekenen en in Amsterdam kun je je niet genoeg manifesteren als wereldburger. Een rol die ons prima ligt.

Dat komt dan weer verdomde goed uit in het volgende etablissement genaamd The Butcher. We dienen er in het Engels de bestelling te plaatsen, no problem of course! The Butcher is een hamburgertent en ook daar is de keus weer snel gemaakt: The Butcher with cheese is ons weapon of choice. We hebben vervolgens even de tijd om ons om heen te kijken. The Butcher neemt de naam serieus, ze hebben zichtbaar hun best gedaan de toko op een slagerij te laten lijken. En dan één van het basic soort. Veel tegel, weinig comfort, hier komt de echte man louter om te genieten van een goed stuk vlees. Met zijn baard. Als je goed luistert hoor je in de verte iemand hiiiiiipster naar je roepen. We schuiven wat ongemakkelijk heen en weer op onze kruk, hadden we niet een mening over dit soort plekken?

Maar goed, achter ons ligt wel een burgertje op een houtskoolvuurtje (of dat moeten we geloven) het perfecte kleurtje te krijgen. We zitten ondanks de glasplaat, die grill van het publiek scheidt, in de dikke barbecue dampen ons steeds meer te verheugen.  Terecht zo blijkt want ze stellen ons niet teleur zeg. Wat een burger! Hale driewerf lujah! Hier klopt godnondeju  alles. Perfect gegrilde burger, krokant korstje, mooi rood en sappig van binnen. Afgetopt met een heerlijk sausje van cocktail-achtige allure. Een bescheiden hoeveelheid garnituren die precies doen wat ze moeten doen. Garneren in perfecte symbiose. Kleffen en knapperen precies op die momenten dat je het nodig hebt. De smaakpapillen worden meegenomen in een rollercoaster van genot. Niets valt uit de de toon, het is een eenheid van perfectie.

“Dat we dit nog met mekander mee mogen maken zeg” roept iemand net te luid door de slagerij. De rest zit beduusd uit te buiken. Net twee adressen onderweg en deze tour heeft zojuist het predicaat legendarisch alweer verworven.

Wordt vervolgd.

braadworst                  Bradwurst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.